Negatieve stroomprijzen in Nederland

Geplaatst op: 15-06-2022

In de maand april is het voorgekomen dat er teveel groene stroom werd geproduceerd door de zon en wind. Hierdoor ontstond er een negatieve stroomprijs. Dit wil zeggen dat een huishouden geld krijgt voor het opnemen van groene stroom via het net. Ondanks deze negatieve stroomprijs blijven zonnepanelen zeer rendabel.

Een uitzonderlijk geval

De negatieve stroomprijs leverde voor een gekke situatie. Sommige producten moesten geld betalen om stroom te leveren aan het net en de consument kon geld verdienen door simpelweg elektriciteit te verbruiken. Zo verdiende je 8 euro met het opladen van je elektrische auto via een eigen laadpaal (tip: Uitleg & offerte aanvraag mogelijkheid voor een laadpaal (laten) installeren via Energie51). Het vervelende van deze situatie is dat niemand weet in hoeverre dit gaat terugkomen. Hierdoor is er een tweestrijd ontstaan. Aan de ene kant is het zeer uitzonderlijk en de prijs blijft hoog. Aan de andere kant zijn ze volop bezig met hernieuwbare energie en er is een kans aanwezig van veel zon en wind in Nederland. Alleen is het weer te onvoorspelbaar in Nederland om hier een duidelijke conclusie over te geven.

Momenteel zijn er in totaal 29 negatieve stroomuren geweest en in een jaar zitten er 8.760 uren. Dit maakt het dus zeer uniek, maar ze gaan er toch van uit dat het in de komende jaren vaker kan gaan gebeuren.

Blijven zonnepanelen rendabel?

Mocht je nu afvragen of het verstandig is om zonnepanelen te plaatsen dan is het antwoord nog steeds ja. Het blijft rendabel ondanks dat er een negatieve stroomprijs tevoorschijn kwam. De prijs van energie is momenteel absurd hoog en daardoor zijn zonnepanelen financieel zeer aantrekkelijk. Hierdoor hebben de kleine momenten van negatieve stroomgebruik nauwelijks impact gehad. Mocht je zonnepanelen willen plaatsen dan is het nu een geschikt moment om te kijken naar een aanvraag mogelijkheid voor een zonnepanelen offerte - zonnepanelen company voor advies en kosten van zonnepanelen!

Toename in de vraag van elektriciteit

Het toekomstbeeld van elektriciteit ziet er zeer positief uit. De vraag naar elektriciteit zal in de toekomst blijven groeien. Dit komt onder andere doordat er steeds meer elektrisch wordt gereden, maar ook omdat vele fossiele brandstoffen omgezet worden naar elektrificeerde brandstof. Daarom is het plaatsen van zonnepanelen juist interessant omdat deze in de toekomst nog wel eens duurder kunnen worden. Daarnaast is het wachten op een negatieve stroomprijs totaal niet interessant.

Verras uw medewerkers met een unieke kerstmarkt Ontdek brood bakken: gezond en heerlijk! Ontdek de wereld van online casino's en speelhallen